Mother Holding Baby Finger

Vauvahieronta

Miksi vauvahierontaan? 
 

Vauvalla voi olla kohtuajalta sekä synnytyksestä jääneitä kehollisia epätasapainotiloja, jotka voivat esiintyä moninaisin oirein. Vauvan kehon kireyksiin ja stressitiloihin vaikuttavat esimerkiksi synnytystarjonta ja -tapa sekä synnytykseen liittyvät komplikaatiot ja interventiot. Kireydet ja jumit voivat näkyä esimerkiksi imetysongelmina, yleisenä tyytymättömyytenä ja itkuisuutena, runsaana pulautteluna, vatsavaivoina, asentorajoitteina, epäsymmetrisenä liikkumisena, hoitotoimenpiteiden haastavuutena tai motorisen kehityksen viivästymänä. 

Suomessa kehitetty Baby Balance®-vauvahieronta yhdistää anatomisen tarkkaa koko kehon hierontaa, mobilisointitekniikoita, faskialinjojen käsittelyä sekä vyöhyketerapiaa hyödyntäen vauvan omaehtoista liikettä. Hierontatekniikka on lempeä ja tehokas ja siitä voi saada apua vatsavaivoihin, koliikkiin, refluksiin, yli- ja alijäntevyyteen, itkuisuuteen, rintaraivareihin, asentorajoitteisiin, epäsymmetriseen liikkumiseen ja motorisen kehityksen viivästymiin. Hieronta voi tuoda helpotusta myös tyytymättömyyteen, univaikeuksiin sekä hengityksen häiriöihin. Mikäli vauvalla on ongelmia imuotteen kanssa on koko kehon hoitaminen oleellista. 

  

Infant Legs
Sleeping Baby

Fysioterapeutin vauvahieronta
 

Koko kehon hieronnassa etsitään ja hoidetaan vauvan kehosta epätasapainotiloja. Olen opiskellut anatomisen tarkkaa Baby Balance®-vauvahierontaa sekä kouluttautunut pään ja suun alueen kireyksien hoidossa. Vauvahieronnat ovat aina yksilöllisiä, kunkin vauvan tarpeiden ja oireiden mukaan tehtyjä. Hieronnan aluksi ja lopuksi havainnoidaan vauvan kehoa ja liikeratoja. Tarjoan myös jatko-ohjeita kotihierontaan, vauvan käsittelyyn ja motorisen kehityksen tukemiseen sekä tarvittaessa imetysohjausta. 

 

Hieronta voi tuoda helpotusta jo ensimmäisellä hoitokerralla, mutta parhaan hoitovasteen saavuttamiseksi suositellaan ensisijaisesti sarjahoitoa. Useimmiten hoitojakson pituus on 3-5 hoitoa, vaativimmissa tapauksissa enemmän. Hoitokertojen määrä riippuu sekä lähtötilanteesta että vauvan vasteesta hoitoon ja käyntien yhteydessä arvioimme yhdessä jatkohoitojen tarvetta. Alkuun hoitoväli on hyvä ajoittaa melko tiheäksi. 

 

Hieronta sopii myös taaperoille ja leikki-ikäisille!

 

Valmistautuminen hierontaan


Vauvan olisi hyvä olla kylläinen ja vireä
Edellisestä ruokailusta olisi hyvä olla 20-30 min

Ensimmäinen hoitokerta alkaa alkukartoituksella ja tarjoan mahdollisuutta täyttää sähköisen esitietolomakkeen etukäteen. Hoito toteutetaan vauvantahtisesti, joten sille varataan aikaa 60 min. Itse hieronta kestää vauvasta riippuen tyypillisesti n. 30-45 min. Aivan pienelle vauvalle hoito tehdään yleensä vaatteiden päältä ja se kestää lyhyemmän aikaa. 

Sinun ei vanhempana tarvitse stressata hieronnan sujumista, sillä konstit on monet ja pienokaisesi on ammattilaisen käsissä. Vanhempana voit halutessasi ottaa ansaitun lepohetken vaikka lehden parissa, itkuisempaa vauvaa voi hieroa myös vanhemman sylissä tai rinnalla ollessa. Isompien vauvojen ja taaperoiden kanssa voimme hyödyntää hieronnassa lauluja ja satuja, kirjoja ja leluja. 

 

Esteitä hieronnalle ovat


kuume tai akuutti tulehdus
viimeisimmästä rokotuksesta alle viikko
antibioottikuuri
syöpä tai hemofilia

Hieronnan jälkeen


Vauva kannattaa syöttää hyvin
Vauva voi olla tavallista väsyneempi

Cuddly Soft